R.I.F -Ruostetta Rajan Takaa-

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kerhotuotekauppa on avattu! https://russianironfinland.fi/kauppa/

Kirjoittaja Aihe: Rikkinäiset valuosat  (Luettu 20463 kertaa)

karppa

  • peltiseppä-evp
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 6207
    • kyläseppä-ämcee
Vs: Rikkinäiset valuosat
« Vastaus #30 : 19 Toukokuu, 2019, 20:42:12 »

ei se haku päivän päälle ole mutta piakkoin kuitenkin että saavat nurkat puhtaiksi......ilmottele ko tuut niin saat koordinaattia...
Kirjattu
kyläseppä kylymästä pajasta

Late

  • Iron Jäsen
  • Jr. Member
  • *****
  • Viestejä: 67
  • Erikoisyleismies
Vs: Rikkinäiset valuosat
« Vastaus #31 : 19 Toukokuu, 2019, 22:22:48 »

Saan pärekattotilin kuun alussa, voisin alkukuusta hakea.

Olinkohan mää sitten nuorempi kisälli toissakesänä talkoilemassa ja nyt ehkä kisällinä palkkaa vastaan. Seuraavaksi voinkin ruveta markkinoimaan itteeni museoihin ja perinnekyliin.

Multamaalinkeittäjällekin olis kuulemma pientä kysyntää... sitä seuraavaksi?
Kirjattu

Motorova

  • Iron Jäsen
  • Sr. Member
  • *****
  • Viestejä: 272
Vs: Rikkinäiset valuosat
« Vastaus #32 : 20 Toukokuu, 2019, 00:35:25 »

Ilmoittele Late kun tulet maisemiin.  Olis varmaan taas juteltavaa.
Hyvä, että pääset jatkamaan.
Tee ehdottomasti se pölli lattia.  Ellei maalattia ole mahdollinen.  Meillä on puuhamaan pajassa maalattia.  Se vähän pölisee joskus.  Mutta jos sulla on alla tiilet tai betoni alla niin ilman muuta pölleistä. 2"x4" on ihan hyvä.  Pätkiä löytyy aina.  Tampereella oli monessa konepajassa pölli lattiat ja ne on hyviä.  Tuntuu jalan alla hyvältä, eikä kaikki ole aina rikki ja kolise kun putoaa.  Ja todellakin se ei pala.  Älä laita sekaan painekyllästettyä.  Siitä tulee ongelmia.  Ennen oli todellakin suurissakin konepajoissa ja pienemmissä paremmissa pajoissa (vesipiirit, TVH, Tele jne) pölli lattiat.
Tee kunnon huuva, laita myös imuri mahdollisuus.  Huuvaa ei malata, sen annetaan ruostua.  Näin tulee hyvä piirustustaulu johon saa helposti liidulla kuvat ja mitat.  Huuvaan muutaman senti reunus jossa liidut pysyvät. Älä tee heti kiinteää ahjoa.  Töitä tehdessä tulee mieleen kaikenlaisia parannusehdotuksia.
Kenttä ahjolla pärjää aluksi hyvin.  Siihen saa puhallusta lisättyä vaikka pölynimurilla.  Meillä on tehty puhallus öljypolttimesta.  Puhallus tulee olla helposti kytkettävissä pois, muuten hiilen, koksin, antrasiitin menekki on kova.
Muista myös valaistus.  Ei liian paljon valoa, tai niin että saa ainakin hämäräksi.  Tiedät kyllä miksi.  Se vain unohtuu helposti.
Kunnon alasin, se lienee kallein ja tärkein mitä tarvitset.  (Pohjoismainen, venäläinen tai puolalainen.  Älä sorru kiinalaisiin, ellet voi kokeilla.  Tiedän paikan mistä saa käytettyjä, mutta nekin maksavat.)  Ja ainakin yksi pienempi.  Lisäksi pönttöjä vakipaikoille, jäähdytykseen ja karkaisuun.  Lyönti ja katkaisuvälineitä niille.  Pihdithän seppä tekee itse.
Konevasara on hyvä jos tekee paljon sellaista missä esim venytetään tai lähdetään suuresta aihiosta.  Konevasaran voi tehdä itsekin.  Ns lautavasara tai rengasvasara.  Netissä on niistä paljon juttua.
Pikkuhommia varten on kaasuahjo hyvä, ns tunnelimalli.  Kahdella suuttimella.  Puukon ja veitsen tekijät käyttävät nykyisin lähes niitä.  Kaasuahjon inhottavuus on ääni.
Muista, että valuhommiin tarvitaan aika paljon tilaa ja ilmanvaihdon tulee pelata.  Sulatusuuni tarvitsee tilaa ympärilleen, myös ylöspäin.  Samoin kaavauskehät.  Niiden välissä täytyy pystyä liikkumaan turvallisesti upokkaan kanssa.  Kaavaus ja mallien käsittelyyn tulee olla sopivat paikat.  (Isot lattalla ja pienet pöydällä.)  Myös kehien purku ja hiekan erottelu ja seulonta vie tilaa.  Hiekat vaativat säilytykseen noin parin tynnyrin kokoisen tilan ja painavat.
Jos suunnittelet suurien valujen tekoa niin raana on tarpeellinen.  Vahatekniikan käyttö vaatii sitten jo tilan kaksinkertaistamisen.
Mielestäni pieni "kotitarve" valimon ehdoton minimi koko on 3x3m, eikä siellä tehdä sitten muuta..
Tuosta mestarikysymyksestä.  Olen ollut yli kymmenen vuotta oppipoikana.  Ei ole vielä tituleerattu edes kisälliksi.
Nuo pronssi ja messinki, sekä myös uushopea ovat kuparimetalleja.  Niiden perusaine on kupari.  Seostettaessa sulamislämpötilat riippuvat huomattavasti lisäaineista.  Tuntevat myös nimen värimetallit.  Niiden yhdistäminen toisiinsa voi olla hyvinkin haasteellista juuri suurista sulamislämpötiloista johtuen.  Esim: kupari vajaa 1100*C, alumiini 668*C, tina 230*C, lyijy 320*C, nikkeli 1425*C.  Esim näitä kun sekoitellaan niin lopullinen sulamis/yhdistymis lämpötila voi joko laskea tai nousta seoksista riippuen.  Esim alumiini ja kupari yhdessä voivat sulaa vasta suuremmassa lämpötilassa kuin kupari yksistään. 


































Kirjattu

Patse54

  • Iron Jäsen
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1260
Vs: Rikkinäiset valuosat
« Vastaus #33 : 20 Toukokuu, 2019, 00:49:07 »

Meiltä löytyy ainakin puukon tekijät himoitsee tätä tekevät jotenkin käännellen hienoja puukon teoksia materiaali raamisahan terä  aikamoinen nippu.
Muutama puukontekijä niitä ostellu 2€/ kpl .
Metrin pitkiä ja sellaset n 80 milli leveet .
« Viimeksi muokattu: 20 Toukokuu, 2019, 00:50:53 kirjoittanut Patse54 »
Kirjattu

Late

  • Iron Jäsen
  • Jr. Member
  • *****
  • Viestejä: 67
  • Erikoisyleismies
Vs: Rikkinäiset valuosat
« Vastaus #34 : 20 Toukokuu, 2019, 20:48:15 »

Laitapa Motorova numeros yv:nä niin soittelen. Tai laita viesti siinä käyntikortissa olevaan numeroon. Onhan mun kai jo muutaman vuoden ajan pitäny käydä kattoon sitä puuhamaatakin.

Teen pöllilattian. Tykkään kumminkin edes yrittää pitää paikat siistinä, pöllit helpompi lakaista ja tän tontin maaperä on lähinnä hiekkaa. Pölisee ja jauhaantuu varmasti. Siten pöllilattiaa voi tarvitessa käyttää työtasonakin.

Kenttäahjo mulla on jo käytössä, siihen tein uuden syvemmän hiilipesän ja metallilavalta löysin nilfiskin vanhan alumiinirunkoisen, jossa letkun paikkaa vaihtamalla saa imeen tai puhaltaan. Siitä vesijohto-osista koottuun t-haaraan, jossa haara menee ahjolle, suora imurilta ulos. Palloventtiilillä ohipugallusta pienemmäksi niin menee enempi ahjolle. Tulitiiliä mulla on kasa vieressä niin saa hiukan muokata niilläkin. Huuvan lisäksi meinasin tehokasta satasen kanavapuhallinta, jolla olis huuvasta erillinen kanavansa ja ikkunat tietysti avattaviksi että saa raitista korvausilmaa.

Kaksi pientä ikkunaa tossa navetassa on eli on hämärä jos ei nyt ihan aamuvarhain sinne mee. Hyvät loisteputket meinasin laittaa kattoon. Ehkä jopa kahteen piiriin eri kytkimien taa. Valaisimet sain ilmaiseksi.

Alasimena mulla on 40kg lokomon uustuotantokopio ilman lokomo -tekstiä. Isomman tarttis sitten joskus, kun on rahaa. Häntäpenkki on ostoslistalla. Pari vasaraa mulla on, ja työn alla on neliöreikään katkaisutaltta ratakiskon siivusta. Nauhahiomakoneen meinasin tehdä koulussa hitsausharjoituksena. Pylväsporakone ja kunnonbhitsausvehhkeet olis hyvät. Smirgeli ja halpamikki mulla on metallilavalta dyykattuna.

Jonkinlaista hitsauspöytää ja valumuoteille sopivaa pöytää rupesin mallailemaan kahden vanhan puutarhakeinunrungoista, pitäis vaan keksiä mistä pöytälevy siihen.

Pitkiä rosteripönttöjä mulla on kaksi, sain taitokeskuksen vanhat kynttilänvalukattilat. Maaliämpäreistä loput tarvittavat.

Vesipiste tuonne luultavasti tulee. Isoja valuja en toistaiseksi tee, mutta on hyvä että tuli tuo tilantarve mainittua. Pitää suunnitella lisää. Sulatusuuniksi harkitsin tekeväni sellaisen, johon syötetään paineistettua, suodatettua jäteöljyä maaliruisku -tyyppisen suuttimen läpi, johon siis myös paineilma. Syöttö uunin kyljestä siten, että lieska kiertää seinämillä. Voi olla aiheellista tehdä sulattelut ja valut vaikka pajan yhteyteen rakennettavassa seinättömässä katoksessa.

Metalliseoksista ja lämpötiloista on hyvät taulukot valimotekniikan käsikirjassa, jonka rompetorilla ostin.

Paikalliset tervahautaharrastajat kunnostivat hautaansa mun kattotyömaan vieressä, niin sain neuvoteltua ne hiilet itselleni. Vieläpä ilmaiseksi.

Facebookkiin ja sitä kautta löytyvään instagram-tiliin yritän päivittää askarteluja ja pajan kehitystä sitä mukaa kun ehdin jotain tehdä. Jos jotakuta kiinnostaa joka ei mun koko nimee tiä, laita yv:tä.

Patse54 pidän mielessä teräkset. Mistä päin nämä löytyy? Jousipakkoja, kierrejousia, lenkkiavaimia, laakerin ulkokoolinkeja, vanhoja viiloja yms tavaraa olen kerännyt melko kasat metallinkeräyslavalta.
Kirjattu

Markku

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *
  • Viestejä: 690
  • Suutari-evp
Vs: Rikkinäiset valuosat
« Vastaus #35 : 20 Toukokuu, 2019, 21:36:15 »

Ompa siinä Latella projektia kerrakseen.Tuo alpakka/uushopea on vissiin aika ongelmallista valaa.Silloin kun värkkäsin noitten puukkojen kanssa enemmän niin tein helamallia ja valatin Koruvalimossa Raiskisella,se lopetti kokonaan uushopean valamisen,kertoi että se on niin kinkkinen valaa.Kyllä Raiskinen alussa teki ja olihan ne niin hyviä ettei niitä tarvinnut juuri muuta kun kiillottaa mutta sitten se lopetti ainakin minulle valamisen.Nyt sitten on noita puukon heloja vaikka minkälaisia,Kiinan pojat valaa,rosterista ja pronssista mutta ei kyllä ole uushopeisia.Kuva Kiinalaisista valuista,on jääneet mulle kun olen melkein tyystin lopettanut puukojen teon.

[ylläpito on poistanut liitteen]
Kirjattu
Kaikki muu on turhaa paitsi moottoripyöräily.

Patse54

  • Iron Jäsen
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1260
Vs: Rikkinäiset valuosat
« Vastaus #36 : 20 Toukokuu, 2019, 22:02:20 »

Sastamala , otin kuvan vähä liian iso mukaan otettavaksi 15 päivä kun tullaan .

[ylläpito on poistanut liitteen]
Kirjattu

Late

  • Iron Jäsen
  • Jr. Member
  • *****
  • Viestejä: 67
  • Erikoisyleismies
Vs: Rikkinäiset valuosat
« Vastaus #37 : 20 Toukokuu, 2019, 22:13:34 »

Pitääpä poiketa, kun käyn kiikoisissa korjaan auooni veljen tallissa...
Kirjattu

Patse54

  • Iron Jäsen
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1260
Vs: Rikkinäiset valuosat
« Vastaus #38 : 20 Toukokuu, 2019, 23:09:47 »

Kannattaa soittaa etukäteen ollaan usein poissa .
Varsinkin näin kesällä ja tulee noita lasten hoitoja .
Voin ottaa myös autoon mukaani kun kauppareissulla käydään.
« Viimeksi muokattu: 20 Toukokuu, 2019, 23:11:56 kirjoittanut Patse54 »
Kirjattu

Arsti vaan.

  • Iron Jäsen
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 742
  • Nim.Veba (Vapaaehtoisesti banaaniton)
Vs: Rikkinäiset valuosat
« Vastaus #39 : 21 Toukokuu, 2019, 10:22:28 »

hienoa työtä! ..ai hitto miten hieno ois vaihekepin nuppina urressakin tuollanen pien esim.pässinpiä. :)
Kirjattu

karppa

  • peltiseppä-evp
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 6207
    • kyläseppä-ämcee
Vs: Rikkinäiset valuosat
« Vastaus #40 : 21 Toukokuu, 2019, 11:41:54 »

....meilläpäin pässinpäät ajelee näillä.... ;D
Kirjattu
kyläseppä kylymästä pajasta

Markku

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *
  • Viestejä: 690
  • Suutari-evp
Vs: Rikkinäiset valuosat
« Vastaus #41 : 21 Toukokuu, 2019, 13:50:56 »

Jos Arsti tarvitset pässinpään niin laita yhteystietosi yv:nä,tarvitsetko yhden vai kaksi,molemmat joutaa,saat ilmaiseksi.
Pää on ontto sisästä mutta saahan sen varmaan koplattua kiinni tai voi saada paremminkin kun se on ontto.
Kirjattu
Kaikki muu on turhaa paitsi moottoripyöräily.

Kimmo

  • johtokunta
  • Sr. Member
  • *
  • Viestejä: 359
Vs: Rikkinäiset valuosat
« Vastaus #42 : 21 Toukokuu, 2019, 21:23:51 »

Kirjattu

Arsti vaan.

  • Iron Jäsen
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 742
  • Nim.Veba (Vapaaehtoisesti banaaniton)
Vs: Rikkinäiset valuosat
« Vastaus #43 : 21 Toukokuu, 2019, 22:15:09 »

Ihan tosi,voe jumalaare ompa hienoa,otan kyllä 2,mie laitan yyveetä huomenna,paikka päkättimelle on jo het tiijossa. :)
Kirjattu

rojektori

  • Iron Jäsen
  • Full Member
  • *****
  • Viestejä: 205
Vs: Rikkinäiset valuosat
« Vastaus #44 : 21 Toukokuu, 2019, 23:22:09 »

Eikö tuommoinen puukonhela ois komia sivuvaunun nokassa, keulakoristeena? Vai liekkö sitten hieman pieni?
Kirjattu