Kokemusta ei ole vielä, vain kirjoista luettua.
1. Tapa: lämmitetään hiilettävällä asetyleeniliekillä katkaisu lämpöön ja jäähdytetään veteen.
2. Tapa: lämmitetään kappale hiiltä luovuttavan aineen seassa eli vaikka ahjolla niin että lämpenee muttei ole tulen pinnassa eikä puhallus ilmassa.
3. Tapa: lämmitetään kappale hiiltä ja typpeä luovuttavassa aineessa eli pinta sekä hiilettyy että nitraantuu?
1800- luvulla aseen osat valmistettiin pehmeästä niukkahiilisestä, mutta ne lämmitettiin luun, nahan ja puunpalasilla täytetyssä ilmatiiviissä astiassa karkaisulämpöön. Kuolleen eläimen osat luovuttivat sekä hiiltä että typpiyhdisteitä, ja eri yhdisteet muodostivat eri värejä osan pintaan. Puhutaan siis kirjokarkaisusta. Saksalaiset käytti samaa menetelmää panssariammusten tekoon, kun kovemmat materiaalit loppui kesken.
Mitä kauemmin saa teräksen pidettyä sopivassa lämpötilassa, sen syvemmälle hiili liukenee tiettyyn rajaan asti. Tiivis astia särjetään ja sisältö kaadetaan heti vesiastiaan.
Valurautapataan nahkaa ja luuta, osat sekaan niin etteivät koske toisiaan ja kansi kiinni savella. X-tuntia koko pata karkaisukuumana, kansi irti vasaralla ja nopeesti saaviin.
Huomiona vielä semmonen, että kaiken pitäis olla kuivaa. Noissa lämpötiloissa vesi hajoaa hapeksi ja vedyksi mikä saattaa jysähtää, ja ellei jysähdä, vety alentaa teräksen sulamislämpötilaa ja osille voi käydä hassusti.
-Late