R.I.F -Ruostetta Rajan Takaa-

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kerhotuotekauppa on avattu! https://russianironfinland.fi/kauppa/

Kirjoittaja Aihe: Nuoriso pyörien päällä Keski-Suomen Museo 5.2.–8.5.2022  (Luettu 1040 kertaa)

karppa

  • peltiseppä-evp
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 6241
    • kyläseppä-ämcee

Näyttelytiedote

Nuoriso pyörien päällä
Moottoripyöriä ja muistoja 1960–1980-luvuilta
Keski-Suomen museossa
5.2.–8.5.2022

Moottoripyöräharrastajat voivat aloittaa tulevaan ajokauteen virittäytymisen Keski-Suomen museon Nuoriso pyörien päällä -näyttelyssä. Nostalgiamatka vie katsojan aina 1960-luvulle asti keskisuomalaisen moottoripyöräharrastuksen pariin.

Näyttelyssä on esillä kuusi entisten nuorten 1970-luvun japanilaista moottoripyörää sekä Keski-Suomen museon kokoelmiin kuuluva chopperoitu Ural-moottoripyörä. Moottoripyöräilyn tunnelmiin voi uppoutua myös lukuisten valokuvien ja keskisuomalaisten motoristien moottoripyörämuistojen välityksellä.

Suomi autoistui 1960-luvulla ja nuoriso hankki yhä tehokkaampia moottoripyöriä. Kuusitoistavuotias sai moottoripyöräkortin hankittuaan ajaa minkä kokoista ja tehoista moottoripyörää tahansa. Tunne oli vapauttava! Moottoripyörästä alkoikin tulla nuorisokulttuurin voiman ja vapauden väline ja symboli. Vapauden tunnetta vähensi vuoden 1972 ajokorttiuudistus, jonka jälkeen tuon ikäisellä oli mahdollisuus hankkia vain alle 125-kuutioisen kevytmoottoripyörän, ”kevarin”, ajokortti. Pikkusormi vapauden tunteelle oli kuitenkin annettu!

- Kyllä me tytötkin osattiin, kun pojat ensin ottivat kyytiin ja näyttivät miltä moottoripyörällä ajamisen vapaus tuntui. Tietysti tarvittiin joku ensimmäinen naispuolinen, joka uskaltaisi tarttua “härkää sarvista, muistelee jyväskyläläinen vuonna 1971 moottoripyöräkortin ajanut Ulla Kelonen tarinassaan.

Viime sotien jälkeen moottoripyörämarkkinoilla oli pääasiassa ”itäpyöriä” ja ”brittipyöriä”. Japanilaiset moottoripyörätehtaiden pyörät ilmestyivät markkinoille 1950-luvun lopulla. Niiden laatu oli hämmästyttävän hyvä. Seuraavalla vuosikymmenellä japanilaiset alkoivat tuoda jatkuvasti markkinoille uusia ja kiinnostavia malleja, joiden kuutiotilavuus, sylinterimäärä ja tehot kasvoivat hurjaa vauhtia.

Edellisen kerran Keski-Suomen museossa oli moottoripyöränäyttely vuonna 1985 moottoripyörän täyttäessä sata vuotta. Näyttely kertoi maakunnan moottoripyöräilyn kehityksestä.

Nuoriso pyörien päällä -näyttely on tehty yhteistyössä keskisuomalaisten moottoripyöräharrastajien kanssa. Näyttelyn on käsikirjoittanut professori Janne Vilkuna.

olipa mukavaa kun sai olla mukana tässä projektissa, tuli haikea olo ko muisteli nuoruutta ja nahkatakin selässä oli Hondan siivet....
« Viimeksi muokattu: 01 Helmikuu, 2022, 14:25:09 kirjoittanut karppa »
Kirjattu
kyläseppä kylymästä pajasta